Einstürzende Neubauten

Einstürzende Neubauten su kao performans art kolektiv osnovali 1980. godine u Berlinu Blixa Bargeld i Amerikanac N.U. Unruh, koji su kao duo između ostalog imali i naizgled neobjašnjiv nastup na berlinskom autoputu, gdje su polugoli lupali po konstrukciji nadvožnjaka. EN, čije ime u prijevodu znači “novogradnja koja se ruši”, ubrzo povećavaju broj članova te pronalaze svoj način sviranja, koristeći uz uobičajene instrumente i instrumente koje sami stvaraju - razne objekte i konstrukcije od metala te drugi metalni otpad, koji uz pomoć elektroničkih pomagala i alata (bušilice, pneumatski čekić,...) postaju njihov zaštitni znak i savršeno sredstvo za stvaranje glazbe, koju su neki nazivali industrijskim rockom, što samo djelomično opisuje njihov rad. Iako je glazba EN na početku bila potpuno otvorene forme te izrazito bučna i neslušljiva (karakteristična buka gitare, izobličen vokal i različite metalne zvučne konstrukcije, uglavnom korištene kao udaraljke), bend vrlo brzo svojim originalnim izrazom uspijeva nadići svoje avangardne temelje te inteligentno balansirajući između buke i tišine na izrazito sofisticiran način artikulirati emocije. EN nikad ne zvuče kao eksperiment dovoljan samom sebi te tako pronalaze i put do šire publike, dok pjevanje na njemačkom jeziku samo dodatno pojačava oštricu koju ovaj bend ima. Njihovi kasniji albumi bivaju puno slušljiviji, iako s jasnim odmakom od mainstreama, a bend uvijek izvlači novu kreativnu energiju ostajući dosljedan svojoj konstantnoj metamorfozi i ne radeći ustupke trendovima.

Blixa Bargeld, najeksponiraniji član EN, svirao je na posljednjem EP-u grupe The Birthday Party “Mutiny”, da bi ga 1984. odmah nakon raspada njihov pjevač Nick Cave pozvao da se pridruži njegovim The Bad Seeds-ima, gdje je kao gitarista bio aktivan sve do 2004. godine.

EN su radili i muziku za kazalište (albumi Faustmusik i Die Hamletmaschine). Alexander Hacke je proveo neko vrijeme u The Crime And The City Solution, dok je Jochen Arbeit bio pokretačka snaga benda Die Haut s kojima je i Nick Cave surađivao. EN su do sada izdali 10 studijskih albuma (Mute, Thirsty Ear, Some Bizzare) i nekoliko impresivnih video radova od kojih svakako treba izdvojiti “Halber Mensch”.